Kantines Mid-Fryslan schenken Fairtrade

Deze winter heeft zich een kleine verandering in de kantines van Grou en Reduzum voltrokken. Voortaan wordt Fairtrade koffie en -thee geschonken. De bezoeker wordt hierop attent gemaakt door tafelkaartjes, posters en natuurlijk het behaalde certificaat.  De besturen en inkopers van de beide kantines zijn hiermee ingegaan op het voorstel van de werkgroep Fairtrade Leeuwarden.  Door Fairtrade in te kopen, zorgen de kantines dat kansarme boeren en producenten een faire prijs plus een ontwikkelingspremie ontvangen. Hiermee kunnen zij investeren in de ontwikkeling van zichzelf en hun omgeving. Kinderen kunnen naar school, productie -technieken worden verduurzaamd en boeren kunnen zich organiseren.

Wieke Kamsma (kantinecie de Ynrinner) en Germ van Essen (sportbelangen Reduzum) ontvingen het FT-certificaat uit handen van wethouder Harry van der Molen op 25 oktober in de Oranjezaal van het Stadhuis in Leeuwarden

 

 

Campagne voor bewustwording
De succesvolle Fairtrade Gemeente campagne loopt in Nederland sinds 2009. Deelnemende gemeenten en hun werkgroepen gaan lokaal aan de slag en stimuleren ondernemers, werknemers, inkopers en consumenten om te kiezen voor Fairtrade.  Inmiddels hebben 72 gemeenten hiermee de titel Fairtrade gemeente verdiend.

In november 2015 sprak ook de gemeenteraad van Leeuwarden zich met een motie uit voor Fairtrade.  De werkgroep Fairtrade Leeuwarden heeft sindsdien zo’n 70 certificaten uitgereikt. Om de titel Fairtrade gemeente te mogen voeren, moeten zich nog bijna 30 bedrijven en organisaties aan de campagne verbinden.  Het streven is om dat voor zomer 2017 te bereiken.