IngezondenKaravaan van de Vriendschap 2020

Simon Vuyk (1960, Harlingen) gaat door middel van een bakfietstour vriendschap zaaien in de stad, 35 dorpen van de gemeente Leeuwarden en twee buurgemeenten. De Karavaan van de Vriendschap. Elke eerste vrijdag van de maand zal Simon op 60 verschillende ontmoetingsplekken de dorps- en wijkbewoners aansporen om een feestje te bouwen, tijdens ontbijt, koffie, lunch, thee en avondeten. Met activiteiten die worden gevoed door kunstenaars en cultuurmakers. Samen met plaatselijke welzijns-, zorg- en hulporganisaties, verenigingen, etc. en bewoners met passie. Als de Karavaan van de Vriendschap passeert, momenten van samenkomst, vanuit een vriendschappelijke levenshouding, met oog voor elkaar. En met een speciaal oog voor de medebewoners die je weinig ziet. Die misschien wel eenzaam zijn en het verdienen om bij de hand te worden genomen.

Simon Vuyk maakt de maatschappelijke waarde van vriendschap zichtbaar. Met Podium Harlingen, sinds 2015, Down-top. Want een samenleving die vanuit vriendschap naar elkaar omziet doet zelf iets tegen eenzaamheid. Van nature, duurzaam, Mienskip! De Karavaan van de Vriendschap is een creatief feest van verbinding en ontmoeting. Van de bevolking en Voor de bevolking, niemand uitgezonderd.

De Karavaan van de Vriendschap is onderdeel van LF2028/Over de drempel van de gemeente Leeuwarden.

Info: www.podiumharlingen.nl / info@podiumharlingen.nl

Het schema is:

Vrijdag 7 februari 2020
Swichum (ontbijt)-Wirdum (koffie)-Reduzum (lunch, vanaf 11:30 uur)-Wytgaard (thee)-Goutum (avondeten)

Vrijdag 3 april 2020
Friens (ontbijt)-Jirnsum (thee)-Grou (lunch)-Aegum (thee)-Idaerd (avondeten)


De nieuwste nieuwsbrief van Doarpswurk


Visclub Nea Byt weer op pad.

Zaterdag 5 oktober 08.00uur was het weer zover. De mannen van visclub Nea Byt verzamelden weer in het café voor hun jaarlijkse viswedstrijd.

Taco heette iedereen welkom en begon met het droevige nieuws dat Oeltsje Velstra en Piet Noordenbos ons ontvallen waren. Taco vroeg om 1 minuut stilte zodat wij beide heren konden herdenken.

Hierna vertelde Taco dat Wiebe de Boer, lid vanaf het eerste uur door een ongeval wat op zijn werk heeft plaats gevonden niet aanwezig kon zijn. Naar omstandigheden gaat het goed, het bestuur heeft dan ook gemeend om een goed gevulde zuivelmand  te moeten aanbieden.

Wij waren dan ook zeer verrast dat Wiebe met zijn vrouw Gerda ook rond 17.00uur in de kroeg aanwezig waren om er toch bij te zijn. De voorzitter heette ook weer nieuwe leden welkom zo komt het dat de ploeg mooi rond de 30 man blijft zitten.

Nadat Taco alle regels nog een keer had uitgelegd kon iedereen zijn weg vervolgen.

De meesten gingen per auto naar Grou en een paar vertrokken vanuit de haven in Reduzum.

De weergoden waren ons goed gezind, we hadden er prachtig weer bij wat dan ook weer bijdraagt aan een geslaagde dag.

Zoals gebruikelijk verzamelen wij dan rond 12.00uur in de oude haven van Grou om hier soep en een broodje kroket te nuttigen.

Uiteraard ging het hier ook over de vangsten in de ochtend, de conclusie was dat er niet slecht werd gevangen alleen wel ondermaats. Deze tellen helaas niet mee voor de wedstrijd.

Vervolgens ging de groep weer op pad voor het middag gedeelte. Ook hier werd weer goed gevangen zij het wel weer ondermaats maar het is in het verleden ook wel zo geweest dat er bijna helemaal niets werd gevangen.

Om 17.00uur werd iedereen dan ook weer verwacht in de kroeg voor de prijsuitreiking en de gezamenlijke maaltijd.

Zoals eerder gezegd was Wiebe in de kroeg en kreeg hij uit handen van Rijk een zuivelmand namens  Nea Byt aangeboden,  tevens zat er een kaart bij waar iedereen zijn naam op heeft geschreven. Na mooie woorden van Wiebe kon de prijsuitreiking beginnen

De prijzen zijn als volgt verdeelt, op de derde plaats Ale de Jager en Jan Wijnstra met een totaal  van 93 centimeter aan snoekbaars. De grootste snoekbaars 48 centimeter. De tweede plaats ging naar Klaas Hylkema en Age Tjalma met een totaal van 195 centimeter aan snoekbaars. De grootse snoekbaars was 57 centimeter. En de eerste plaats was voor Hendrik de Jager en Taco Velstra met een lengte van 204 centimeter aan snoekbaars. Hier had de grootste snoekbaars een lengte van 60 centimeter.

Dan waren er nog 2 poedelprijzen te verdelen deze ging na uitgebreid overleg naar Jan Rodenburg en Alfred Tanahatoe.

De heren hebben allemaal onder luid applaus hun prijzen in ontvangst mogen nemen.

We hebben de dag afgesloten met de gebruikelijke warme maaltijd die weer goed heeft gesmaakt.

Dan rest mij alleen nog Jeroen, Lutske, Sjoukje en Edwin te bedanken voor de gastvrijheid en de catering. Taco, Rijk en Richard voor de organisatie.

Tot volgend jaar.

Bekijk hier de fotos

Visclub Nea BytISOLEREN

Stichting Energievoorziening Deersum is een van de oudste energieclubs in Friesland. Het geeft een boekje met tips uit om je eigen huis m.n. de oudere huizen te isoleren. Voor het laten isoleren staan diverse subsidiepotten klaar, maar dan nog vraagt het een fikse eigen investering. De goedkoopste manier is het zelfstandig gaan uitvoeren. Elk deel van het huis en het wonen worden erin behandeld.

Ook huizen die voor 1950 zijn gebouwd kunnen met aanmerkelijk minder gas toe als ze worden geïsoleerd. Zelfstandig uitvoeren vraagt doorzettingsvermogen, maar elke klus kan in aparte periodes  worden gedaan. De volgorde van aanpakken is belangrijk, want de woning moet droog blijven en niet in de vochtproblemen raken. Wie het serieus aanpakt kan met de ene bereikte besparing de andere deels gaan financieren! Een paar tips wijken duidelijk af van ‘traditioneel verbouwen’, waardoor er extra profijt wordt bereikt.

Het boekje is af te halen bij Haedstrjitte 26 in Reduzum en kost slechts 2,00 euro.


Rabobank gelooft in de kracht van clubs, stichtingen en verenigingen. Jullie verbinden de samenleving. Als coöperatieve bank doen we daarom graag iets terug. Met Rabo ClubSupport investeren we een deel van onze winst in lokale clubs en verenigingen. Van sportclubs tot buurtcomités. Samen vieren we de winst!

De inschrijvingen zijn geopend!
Voor welk mooi doel gaan jullie de winst pakken?
Een gevarieerder aanbod in de sportkantine, zonnepanelen op het clubhuis, nieuwe ballen die langer meegaan of uitbreiding van de speelvelden. Wat jullie doel ook wordt, beschrijf duidelijk wat jullie willen realiseren met de steun van Rabo ClubSupport. Ook om veel stemmen te winnen, helpt het als jullie doel aantoonbaar de vereniging, de leden of de buurt versterkt.

Inschrijven voor Rabo ClubSupport kan via deze link:

Heb je nog geen code om in te schrijven voor de Rabo ClubSupport, dan kan je deze link gebruiken voor de aanvraag.


Hoi allegear !
Mijn naam is Anne Altenburg en voor mijn bachelor scriptie bij de opleiding Sociale Geografie aan de Universiteit van Amsterdam doe ik onderzoek naar het verminderde aanbod van voedselvoorzieningen op het platteland in Friesland. Mijn onderzoek bestaat uit twee delen en het tweede deel zoomt in op een gebied waar de toegang is verminderd door het sluiten van een winkel en gaat in op de gevolgen van het sluiten van een supermarkt en de ervaringen daarvan bij oudere mensen (zonder auto). Ik heb ervoor gekozen om me voor dit tweede deel op het mooie dorp Reduzum te richten, omdat hier tussen 2010 en 2015 een Troefmarkt is gesloten en de dichtstbijzijnde supermarkt toch nog een stukje verderop is. Om de ervaringen van ouderen hierover te horen, ben ik opzoek naar mensen om volgende week te interviewen. Zelf kom ik ook uit Friesland en het interview kan dus in zowel Fries als Nederlands. Verder is het geheel vrijwillig en anoniem en zal er waarschijnlijk niks gepubliceerd worden over de uitkomsten.

Dus, bent u geïnteresseerd om mee te werken, of kent u nog ouderen in het dorp die wellicht een gesprekje hierover zouden willen hebben? Of heeft u nog andere vragen of tips ? Dan kunt u een mailtje sturen naar annealtenburg@gmail.com of een berichtje naar me sturen via facebook. Ook ben ik bereikbaar via telefoon; 0651652205.

In het kort:

Wat: interview (+- halfuur)

Wanneer: volgende week (maandagmiddag 10 juni t/m 15 juni)

Waar: Reduzum

Wie: ouderen (boven de 70 ongeveer) die al een tijdje in het dorp wonen

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.


Uitslag Stembureau Reduzum Europees Parlement 23 mei 2019

 1. D66  20
 2. CDA  42
 3. PVV   9
 4. VVD 104
 5. SP 13
 6. P.v.d.A. 155
 7. ChristenUnie-SGP  12
 8. GROENLINKS  29
 9. Partij voor de Dieren   9
10. 50PLUS  11
11. JEZUS LEEFT   1
12. DENK   0
13. De Groenen   0
14. Forum voor democratie  49
15. vandeRegio & Piratenpartij   1
16. Volt Nederland   5
Ongeldig   2
Blanco   1

Aantal stemmen                                                 463
Provinciale Staten  Fryslân  20 maart 2019

1.       CDA  73
2.       P.v.d.A. 158
3.       VVD  67
4.       SP  25
5.       FNP  67
6.       PVV  34
7.       ChristenUnie    9
8.       D66  37
9.       GROENLINKS  45
10.   Partij voor de dieren  15
11.   50PLUS  20
12.   Prov. Bel. Fryslân    4
13.   Natuurlijk Fryslân  12
14.   DENK    0
15.   SGP    6
16.   Forum voor Democratie  86
Blanco    2
Ongeldig     1

Aantal stemmen                                      661

Stemgerechtigen +/-  1000

Wetterskip Fryslân 20 maart 2019

1.       CDA  87
2.       Water Natuurlijk 118
3.       FNP 103
4.       P.v.d.A. 157
5.       Lagere Lasten Burger  37
6.       VVD  65
7.       ChristenUnie  12
8.       Partij voor de Dieren  31
9.       50PLUS  35
              Blanco  13
             Ongeldig    1

Aantal stemmen                                     659


Onlangs heeft een aanzienlijk deel van de dorpsgenoten de enquête ‘BûtenGewoan berikber’ ingevuld. Inmiddels zijn de resultaten bekend (klik hier voor pdf uitslagen). Lijkt het je leuk om mee te denken of het haalbaar is om elektrische deel- fietsen en/of auto’s, een liftplek of andere mogelijkheden om de mobiliteit te realiseren/verbeteren? Schrijf je dan in via deze link.Sporadisch toegang

Zondag zou voor Hendrik en Pieter een speciale uitgaansdag worden. De film Queen Bohemian Rhapsody draait die dag in CineSneek en ze wilden graag gaan kijken.

Beiden heren -30 jaar- verblijven hun hele leven in rolstoelen omdat ze de ziekte Spierdystrofie hebben. Af en toe een uitje naar de film, een restaurant of een café vraagt veel voorbereidingen. Bellen om toegangskaarten gaat gepaard met het stellen van een rij vragen; of ze wel naar binnen kunnen i.v.m. de drempels, of er voldoende ruimte aan tafel is, of de toiletten toegankelijk zijn en of er een personenlift is die hun naar de filmzaal kan brengen enz. enz. Als op de meeste met ja wordt beantwoord, dan gaan ze, maar dan is het toch nog afwachten.

Bij openbare gebouwen, cafe’s, restaurants, winkels zijn er sporadisch toeritten te vinden. Deze zijn veelal niet veilig genoeg om binnen te komen en vrijwel nergens is er een invalidentoilet. Een plas moet meestal maar even snel in een hoek op de gang worden gedaan of terug naar buiten op de stoep.

Ook in eigen dorp, in eigen straat, ondervinden beiden regelmatig hinder, bij hun al beperkte bewegingsvrijheid. De trottoirs zijn veelvuldig te smal, oneffen en worden gebruikt voor het parkeren van auto’s of worden vol gezet met vuilcontainers. Vooral in het donker zijn de zwarte bakken ware spookobjecten. De ingang naar het Lokaal bij de kerk is leuk voorzien van een rolstoelhelling, maar eenmaal boven blijkt het naar binnen rijden een hachelijke onderneming, niet vrij van het gevaar met rolstoel en al achterover te vallen. Ook de toegang naar het stemlokaal is elke keer een hindernis. Een dag voor het stemmen wordt door de gemeente de ingang aangepast voor rolstoelen, maar wel zo dat de rolstoel alsnog door een paar passanten over de drempel moet worden getild.
Bij de sportkantine, waar op sportdagen ook voor hun vertier te beleven valt, is op de eerste verdieping een fraaie invalide toilet aangelegd en het gebouw heeft aan de buitenkant een open lift. Helaas is de lift jaren terug door baldadige jeugd vernield, zodat dat hij op elk moment stil kan komen te staan. Het kan dus voorkomen dat met een plensbui iedereen de kantine invlucht en Hendrik buiten, opgesloten in de lift en doornat van de regen zit te wachten tot iemand hem komt bevrijden.

Vrijwel niemand neemt de moeite zich echt eens te verplaatsen in situatie van een rolstoelgebruiker.

Zo was het ook weer zondag, want toen liep het anders dan gedacht. Een personenlift in CineSneek was er wel, maar hij haperde omdat het hefvermogen te gering bleek te zijn. Shit! Er werd door een van het personeel voorgesteld om de begeleiders alleen naar de film te laten gaan (!) en beide heren zo lang maar te laten wachten. Na deze opmerking sloegen de stoppen door en ze besloten alle tekortkomingen op papier te zetten. Het lijkt een opsomming van frustraties, maar het is niet anders, het is hun dagelijks ondervinden.
Als we wel bereid zijn ons in hun situatie te willen verplaatsen, dan kunnen we dat binnenkort aan de keukentafel uitspreken.

Hendrik en Pieter Hofstra